‘Suriname moet investeerders in gasvelden meer stimuleren’

Investeringsmogelijkheden

‘Suriname moet investeerders in gasvelden meer stimuleren’

Spread the love

eyesonsuriname

Om de exploitatie van zeldzame olie- en gasvelden door energiebedrijven te stimuleren moet Suriname met stimulerende maatregelen komen. 

Zamri Baseri

Dat zegt Zamri Baseri, hoofd van het Maleisische Petronas in het Zuid-Amerikaanse land. 

Baseri heeft niet gespecificeerd op welke maatregelen hij doelt, maar duidelijk is dat lagere royalty’s en belastingen, of commerciële prikkels vaak investeringsbeslissingen van energiebedrijven kunnen bespoedigen. Suriname verwacht dat TotalEnergies en APA Corp dit jaar een definitieve investeringsbeslissing zullen nemen om door te gaan met haar meest veelbelovende offshore-gebied: Blok 58. 

Het olieproject ter waarde van 9 miljard dollar kan een vervolg krijgen in aangrenzende gebieden, waaronder Blok 52, dat wordt beheerd door Petronas en Exxon Mobil. 

In december tekende Petronas productiedelingscontracten met het Surinaamse staatsbedrijf Staatsolie voor de offshore blokken 63 en 64, nadat hij de gebieden in een biedronde had gewonnen. ‘We moeten met Statsolie praten over wat voor soort fiscale regelingen we kunnen treffen, welke commerciële modellen we kunnen hebben om het project succesvol te laten verlopen’, zei Baseri tegen Reuters, in de marge van een energieconferentie in Trinidad en Tobago. 

Lees ook | Olieproductie voornaamste agendapunt OPEC-overleg Volgens Baseri wordt het project met tegenwind geconfronteerd, onder meer door een gebrek aan offshore-infrastructuur in Suriname en de relatief kleine omvang van de ontdekkingen die tot nu toe in Blok 52 zijn gedaan. Blok 52, ten noorden van hoofdstad Paramaribo, behoort tot het toekomstige bekken van Suriname en Guyana, waar Exxon meer dan 11 miljard vaten winbare olie en gas aan de kant van Guyana heeft bevestigd. 

Offshore blok

PetronasTotalEnergies en Qatar Petroleum hebben vorig jaar een bod uitgebracht op een offshore blok dat in Guyana wordt aangeboden. De resultaten van de biedronde worden later dit jaar verwacht voordat contracten worden gegund onder een vernieuwd fiscaal regime dat de royalty’s en belastingen in Guyana, die tot de laagste in de regio behoorden, verhoogde.

Petronas zou graag gas uit het Surinaamse Blok 52 naar Europa of de VS willen exporteren met behulp van drijvende faciliteiten voor vloeibaar aardgas (FLNG), zei Baseri. ‘We hebben ervaring met het ontwikkelen van gestrande gasvelden met behulp van onze FLNG.’ 

Trinidad is ook in gesprek met Europese landen om Venezolaans gas te exporteren, en mogelijk ook gas uit Suriname, zei de premier van Trinidad, Keith Rowley, maandag. Baseri zei dat hij op de hoogte was van de gesprekken, maar voegde eraan toe dat aangrenzende kwesties obstakels zouden kunnen vormen voor het transport van Surinaams gas naar Trinidad voor verwerking tot LNG. ‘Je moet een paar grenzen overschrijden en er zal eerst een discussie tussen de regeringen moeten plaatsvinden om dit mogelijk te maken.’ 

eyesonsuriname

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *