’s Werelds grootste milieuactie begint in Londen tegen Vale en BHP vanwege een tragedie in Mariana.

Investeringsmogelijkheden

’s Werelds grootste milieuactie begint in Londen tegen Vale en BHP vanwege een tragedie in Mariana.

Spread the love

De hoorzitting over ’s werelds grootste collectieve milieuactie tegen de mijnwerkers Vale en BHP over de breuk van de Fundão-dam in Mariana (MG) in 2015 is vandaag in Londen begonnen.

Inheemse mensen van het Krenak-volk, vertegenwoordigers van de Quilombola’s, families van slachtoffers, burgemeesters en openbare aanklagers uit vijftien steden kwamen naar Londen om de tweedaagse hoorzitting te volgen over de breuk van de Mariana-dam in Minas Gerais, die acht jaar geleden plaatsvond. Tijdens de zittingen voor het Britse hof wordt het tijdschema voor het proces voor oktober vastgesteld. In geval van veroordeling kunnen mijnbouwbedrijven BHP en Vale een schadevergoeding van R$ 230 miljard reais kosten.

Volgens de advocaten van Pogust Goodhead, die de slachtoffers vertegenwoordigen, was de geschatte schadebeoordeling gebaseerd op de verliezen van alle klanten – individuele klanten, gemeenten, quilombola- en inheemse gemeenschappen en religieuze instellingen die getroffen zijn door de val van de dam.

Vale is ook verantwoordelijk

Sinds 2018 staat de Anglo-Australische BHP voor de rechtbanken van Londen op de grootste collectieve milieuactie ter wereld, die wordt aangespannen door 700.000 mensen die zijn getroffen door de breuk van de Fundão-dam. Toen de Engelse rechtbank in 2022 de jurisdictie van de zaak bevestigde, diende het bedrijf een verzoek in dat Vale ook aansprakelijk zou komen voor de betaling van eventuele schadevergoeding. Na een beroep in beroep te hebben gaan en alle ingediende beroepen te hebben verloren, werd Vale uiteindelijk opgenomen in de rechtszaak. De twee mijnwerkers zijn de moedermaatschappij van Samarco, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de operatie in Mariana.De giftige afvalstoffen van de dam bereikten Espírito Santo en hebben de rivier de Doce, die 230 Braziliaanse gemeenten bevoorraadt, besmet en door de inheemse bevolking van Krenak als heilig wordt beschouwd. Twintig mensen zijn het slachtoffer geworden van de ergste sociaal-milieumisdaad in de geschiedenis van Brazilië.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *