Leven Zonder Plastics

Investeringsmogelijkheden

Leven Zonder Plastics

Indonesia Clean Water
Spread the love

Schone Rivieren, Schoner Brein 

Deel III

eyesonindonesia.com

Amsterdam, 29 juni 2022– Blootstelling aan EDC’s tijdens kritieke perioden van foetale groei kan langdurige gevolgen hebben. “Als de moeder zwanger is en ze wordt blootgesteld aan kunststoffen of andere chemicaliën die de ontwikkeling van haar foetus veranderen, zijn die veranderingen levenslange, onomkeerbare veranderingen”, zegt Swan . 

Dit betekent dat, terwijl koude kalkoen op plastic onze blootstelling zou verminderen, hun effecten nog steeds voelbaar zouden zijn voor ten minste de volgende twee generaties. “De blootstelling van uw grootmoeder is relevant voor uw reproductieve gezondheid en uw gezondheid in het algemeen”, zegt Swan. 

Life without plastic is possible

Het vrijmaken van land voor gewassen zou gevolgen hebben voor ecosystemen en biodiversiteit. Meststoffen en pesticiden gaan gepaard met koolstofemissies en kunnen lokale rivieren en meren vervuilen. 

Uit een onderzoek bleek dat voor het vervangen van plastic uit fossiele brandstoffen door biogebaseerde alternatieven jaarlijks tussen de 300 en 1650 miljard kubieke meter water (300-1650 biljoen liter) nodig is, wat neerkomt op tussen de 3 en 18% van de wereldwijde gemiddelde watervoetafdruk. In plaats daarvan zouden voedselgewassen kunnen worden gebruikt om plastic te produceren, waardoor de voedselzekerheid in gevaar komt. 

Als ze eenmaal zijn verbouwd, hebben gewassen meer raffinage nodig om het biogebaseerde equivalent van ruwe olie te bereiken, waarvoor energie nodig is, wat resulteert in koolstofemissies. 

Clean Rivers in Indonesia

Maar het is lastig om de milieueffecten van bioplastics te vergelijken met conventionele kunststoffen, niet in de laatste plaats omdat plastic op basis van fossiele brandstoffen een voorsprong heeft. 

We maken deze dingen al zo lang op zo’n schaal dat we er echt goed in zijn”, zegt Walker. “Na verloop van tijd zou het verschuiven en we zouden zien dat met bioplastics de uitstoot zou verminderen.” 

Als landen over de hele wereld hun elektriciteitsvoorziening koolstofarm maken, zou de CO2-uitstoot van de productie van biogebaseerde kunststoffen verder afnemen. Het maken van plastic uit planten zou echter niet noodzakelijk gezondheidsproblemen oplossen die voortkomen uit het materiaal. 

Hoewel onderzoek naar dit onderwerp schaars is, is het waarschijnlijk dat soortgelijke additieven als die in conventionele kunststoffen ook worden gebruikt in biogebaseerde alternatieven, zegt Iacovidou. Dit komt omdat de eigenschappen die de materialen nodig hebben hetzelfde zijn. “Het lot van de additieven baart mij het meeste zorgen”, zegt ze. Als biogebaseerde kunststoffen worden gemengd met voedselafval en worden gecomposteerd, komt alles wat in het plastic zit in ons voedselsysteem. Het is duidelijk dat het vervangen van het ene materiaal door het andere niet al onze plasticproblemen oplost.

Er is al een druk om erachter te komen welke kunststoffen onnodig, vermijdbaar en problematisch zijn, met verschillende landen, waaronder de VS, het VK, Australië, Nieuw-Zeeland en de regio van de eilanden in de Stille Oceaan, die ernaar streven deze geleidelijk uit te bannen. 

Om nog verder te gaan, zouden we kunnen besluiten om alleen kunststoffen te gebruiken die we echt, echt nodig hebben. In een recent hoofdstuk in haar boek beschrijft George een raamwerk om ons te helpen erachter te komen welke kunststoffen essentieel zijn. 

Door na te gaan of het item een essentiële behoefte vervult – zoals voedsel, onderdak of medicijnen – en ook of het verminderen van de hoeveelheid materiaal, of het vervangen van het plastic door iets anders, het gebruik zou beïnvloeden, kunnen we beginnen te zien welke plastics we wel en niet kunnen leven zonder. 

Maar deze essentiële kunststoffen zijn contextspecifiek en niet in steen gebeiteld. Op sommige plaatsen is het enige veilige drinkwater bijvoorbeeld in plastic. 

“Dat betekent dat we daar drinkwaterinfrastructuur moeten ontwikkelen, zodat we niet afhankelijk zijn van verpakt water, maar op dit moment is dat [plastic] noodzakelijk”, zegt Jenna Jambeck, hoogleraar milieutechniek aan de Universiteit van Georgia. 

Het hele leven doordenken cyclus van nieuwe materialen, inclusief wat we ermee doen als ze niet langer hun doel dienen, zou essentieel zijn. “We zijn een beetje vergeten dat recycling niet de gouden standaard is van wat we met spullen kunnen doen als we ermee klaar zijn”, zegt Walker. 

Samen met collega’s van de Universiteit van Sheffield onderzocht hij de milieueffecten van wegwerp- en herbruikbare afhaal containers. 

Ze ontdekten dat een duurzame plastic container slechts twee tot drie keer gebruikt hoeft te worden om beter te zijn, in termen van klimaatimpact, dan een polypropyleen voor eenmalig gebruik, zelfs als je rekening houdt met wassen. 

Roestvrijstalen containers bereikten na 13 keer gebruik hetzelfde break-even-punt – afhaalmaaltijden zouden gelukkig niet tot het verleden hoeven te behoren in een plasticvrije wereld. 

wegwerpcultuur

We zouden niet alleen moeten veranderen hoe we artikelen consumeren – van kleding en voedsel tot wasmachines en telefoons – maar ook hoe we ze produceren. “We kopen te snel iets goedkoops en wegwerpbaars, waar we dingen zouden moeten maken zodat ze compatibel zijn, en er is meer standaardisatie, zodat dingen kunnen worden verwisseld en gerepareerd”, zegt George.

Einde Deel III

Deel IV volgt

eyesonindonesia.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *