Waarom de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank-Wereldbank-deal ertoe doet, en wat nu

Investeringsmogelijkheden

Waarom de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank-Wereldbank-deal ertoe doet, en wat nu

Spread the love

Door Jason Marczak en Pepe Zhang

Krankzinnigheid, zo luidt het gezegde, is steeds weer hetzelfde doen en een ander resultaat verwachten. Met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (LAC) dat momenteel naar verwachting dit jaar met slechts 1,9 procent zal groeien en volgend jaar met 2,2 procent, de laagste van alle ontwikkelingsregio’s behalve het door oorlog geteisterd opkomende en ontwikkelende Europa, is een nieuw draaiboek dringend nodig. Die boodschap resoneert duidelijk met de nieuwe hoofden van de Wereldbank en de Inter-American Development Bank (IDB) – twee ontwikkelingsinstellingen die cruciaal zijn voor de toekomstige welvaart van LAC – die de oproep beantwoorden om een nieuwe, meer impactvolle manier te vinden om zaken te doen in de regio.

Hun acties komen omdat klimaatschokken en voedselonzekerheid structurele economische kwetsbaarheden hebben verergerd, zoals middelmatige groei, ongelijkheid en lage productiviteit. Nu de ontwikkelingsbehoeften in de hele regio toenemen en evolueren, hebben ontwikkelingsfinancieringsorganisaties – en multilaterale ontwikkelingsbanken (MDB’s) in het algemeen – een uitdaging om te vinden hoe ze beter kunnen werken in LAC.

In deze context is de historische partnerschapsovereenkomst tussen de IDB en de Wereldbank, ondertekend door IDB-president Ilan Goldfajn en de president van de Wereldbank, Ajay Banga op 31 augustus, een belangrijke stap in de goede richting. Tijdens de ondertekeningsceremonie in Washington DC schetsten de leiders drie redenen voor hun samenwerking: om de schaal te verhogen, de impact te verbeteren en hun krachten te bundelen om steeds complexere uitdagingen aan te gaan.

Wat de deal doet

Deze overeenkomst is om verschillende redenen een doorbraak. Ten eerste weerspiegelt het een up-to-date begrip van de “onvervulde . . . moderne uitdagingen” waarmee de wereld wordt geconfronteerd, in overeenstemming met die van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen in april 2022 tijdens de Atlantic Council. De drie prioriteiten – duurzame en inclusieve ontwikkeling in de Amazone, klimaatbestendigheid in het Caribisch gebied en digitalisering, met speciale aandacht voor onderwijs – richten zich op belangrijke gebieden van convergentie tussen vraag (behoeften van klantlanden) en aanbod (donorbelangen, evenals het productaanbod van de Wereldbank en IDB).

Met name de eerste twee prioriteiten illustren het grensoverschrijdende karakter van de huidige ontwikkelingsuitdagingen. Zoals de COVID-19-pandemie duidelijk maakte, vereist het aanpakken van deze uitdagingen de levering van meer en betere regionale en wereldwijde openbare goederen, en impliciet, slimme wijzigingen in de op landen gebaseerde benaderingen die momenteel worden toegepast door nationale regeringen en de leenmodellen van de MDB’s. De MDB’s moeten een grotere rol spelen dan ooit bij het faciliteren van samenwerking, het afstemmen van prikkels en het stimuleren van een bredere integratie tussen landen.

Ten tweede wordt verwacht dat de overeenkomst de ontwikkelingsfinanciering en -impact zal opschalen. Beide instellingen hebben historisch gezien aanzienlijke steun verleend aan LAC-landen, zowel als contracyclische kredietverstrekkers tijdens crisismomenten als als standvastige aanjagers van welvaart op lange termijn. In het fiscale jaar 2022 combineerden hun soevereine en particuliere activiteiten meer dan $ 40 miljard aan verplichtingen in LAC. Maar er is veel meer nodig. Alleen al het financieren van klimaat- en natuurgerelateerde inspanningen brengt de vermenigvuldiging van hulpbronnen met zich mee “van miljarden naar biljoenen“, zoals Goldfajn vorige maand uitlegde.

Gezien het lange proces om de nodige financiële en politieke inzet voor een MDB-kapitaalverhoging veilig te stellen, zal een optimaal gebruik van de bestaande financiering essentieel zijn. De overeenkomst is in dit opzicht welkom nieuws. Hoewel de twee organisaties in het verleden veel eenmalige projecten hebben medegefinancierd en samengewerkt, was een permanent coördinatiemechanisme om systematisch diepe convergentie te stimuleren en vertrouwen op te bouwen afwezig en had het al lang moeten komen. Nu meer dan ooit zullen de IDB- en Wereldbank-teams worden aangemoedigd om specifieke operaties en vergelijkende sterke punten te synergiseren – niet alleen financieel, maar ook technisch en sectoraal – en duplicatie te verminderen.

De externe coördinatie-inspanningen tussen de Wereldbank en IDB moeten worden aangevuld en versterkt door hun eigen interne verbeteringen om de impact te maximaliseren. Deze interne maatregelen kunnen balansoptimalisaties omvatten die zijn geschetst in het kapitaaltoereikendheidskader van de Groep van Twintig (G20) en het verbeteren van de kwaliteit, effectiviteit en meting van ontwikkelingsactiviteiten. Ze kunnen ook een groeiende nadruk leggen op het klimaat en beter van dienst zijn in landen met een laag inkomen en kwetsbare delen van landen met een middeninkomen. Bovendien kunnen aanvullende aanbevelingen die omvatten die worden voorgesteld door het Bretton Woods 2.0project van de Atlantic Council over MDB-governance.

Ten derde signaleert de overeenkomst buy-in van topniveau door zowel de IDB als de Wereldbank, evenals een aanhoudend momentum van het historische bezoek van Goldfajn en Banga aan Jamaica en Peru in juni. Deze gezamenlijke tour, de allereerste door de presidenten van de organisaties, begon technische discussies over samenwerking. Het proces ging vervolgens indrukwekkend door de respectieve bureaucratieën van beide organisaties in net meer dan twee maanden.

Het werk dat voor ons ligt

De mijlpaal van deze overeenkomst mag geen reden tot zelfgenoegzaamheid zijn. De niet-aflatende inzet van het leiderschap van beide organisaties en de ijverige follow-up op personeelsniveau zullen van vitaal belang blijven voor de succesvolle uitvoering van het project en om ervoor te zorgen dat het concrete, meetbare resultaten oplevert. Het zal belangrijk zijn om over twee jaar – halverwege de uitvoeringsperiode van de overeenkomst – te beoordelen in welke mate de samenwerking de omvang en impact van de financiering en technische ondersteuning van de instellingen op de drie doelgebieden heeft verbeterd. In de toekomst is een extra succesmaatstaf en erfenis die deze overeenkomst zou kunnen opleveren, de proliferatie van even zinvolle samenwerkingsovereenkomsten met of tussen nieuwe deelnemers, zoals het Internationaal Monetair Fonds, CAF-Development Bank of Latin America and the Caribbean, het Climate Investment Fund en de Pan American Health Organization

Ten slotte vertegenwoordigt de overeenkomst een oproep tot actie voor de bredere ontwikkelingsgemeenschap buiten de multilaterale organisaties. De voorgestelde samenwerking tussen het Multilateral Investment Guarantee Agency (de politieke risicoverzekeringstak van de Wereldbank) en IDB Invest (de particuliere sector van de IDB Group) is bijvoorbeeld een verondereling naar het groeiende belang van het ontsluiten van ontwikkeling door middel van financiering en expertise in de particuliere sector. Het spreekt ook over het potentieel voor lenende landen om beter samen te werken met en te verdringen in de particuliere sector, door gebruik te maken van de unieke financiële en operationele instrumenten van MDB’s en hun rol als eerlijke makelaar. Over het algemeen zullen de lenende landen er goed aan doen om input te blijven leveren om de samenwerking tussen de IDB en de Wereldbank te informeren.

Dit nieuwe partnerschap en de onderliggende inspanningen verdienen ook de aandacht van donorlanden. Voor de Verenigde Staten, die verreweg de grootste aandeelhouder zijn en het hoofdkantoor van beide organisaties, zou de overeenkomst als drie herinneringen moeten dienen. Ten eerste zijn er ontwikkelingsmogelijkheden met een grote impact om te investeren en LAC te betrekken. Ten tweede is het geen toeval dat deze historische overeenkomst in LAC voor andere regio’s tot stand is gebracht. Ondanks zijn eigen ontwikkelingsuitdagingen is LAC een nuttige bron en proeftuin voor innovatieve oplossingen voor enkele van ’s werelds meest urgente uitdagingen. Ten derde, door de sociaaleconomische vooruitgang in de ontwikkelingslanden te stimuleren door middel van projecten met hoge normen, impact en transparantie, bevorderen instellingen zoals de IDB en de Wereldbank indirect ook een op regels gebaseerde orde die het leven van mensen rechtstreeks wil verbeteren. Ter vergelijking: met meer dan $ 40 miljard in het fiscale jaar 2022 vertegenwoordigden de gecombineerde toezeggingen van de Wereldbank en IDB in LAC meer dan vijf keer de wereldwijde toezeggingen van de US International Development Finance Corporation van $ 7,4 miljard in dezelfde periode.

Te midden van aanhoudende geopolitieke fragmentatie en ontwikkelingsuitdagingen is het versterken van de samenwerking tussen multilaterale organisaties zoals de Wereldbank en de IDB een hoopvol teken van wat mogelijk is. Het laat zien hoe al lang bestaande instellingen kunnen beginnen te moderniseren om hun eigen toekomstige effectiviteit en bredere wereldwijde welvaart te katalyseren. De volgende uitdaging, zoals altijd, is om de ambitie om te zetten in realiteit.

Jason Marczak is senior directeur van het Adrienne Arsht Latin America Center van de Atlantic Council. Hij tweet naar @jmarczak.

Pepe Zhang is een senior fellow bij het Adrienne Arsht Latin America Center. Hij tweet naar @pepe_zhang.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *